niedziela, 1 grudnia 2013

CUPcake

Cupcake to niewielkie babeczki, które robią furorę w Ameryce, choć nie tylko. Niewielkie, bo jak ich nazwa wskazuje to babeczki wielkości filiżanki (cup – kubek, cake – ciastko). Mówiąc w wielkim uproszczeniu to muffiny, miękkie babeczki tyle, że zdobione. Mówię w uproszczeniu, ponieważ sposób przygotowania jest troszkę inny. O ile muffiny można wymieszać łyżką o tylecupcake przygotowuje się mikserem, a to wszystko dlatego, że ważnym momentem jest tutaj ucieranie masła do ciasta.


Przepis na cupcake
  • Czas: ok. 30 minut
  • Ilość porcji: 12 babeczek

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki z niewielką górką
Przepis na cupcake
Krok 1.

Do miski wkładam miękkie masło, dodaję cukier i cukier waniliowy. Miksuję na jasny krem.

Przepis na cupcake
Krok 2.

Dodaję mleko i miksuję a potem dodaję pozostałe składniki i miksuję.




Przepis na cupcake
Krok 3.

Za pomocą łyżki a najlepiej łyżki do lodów nakładam do papilotek porcje ciasta. Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości papierków.

Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 20-23 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz